Wachtwoord vergeten?

Klik hier!

Biebtip 62

Gepubliceerd op: 22 maart 2013 13:21

Ik vond er weer één: zo’n prentenboek, waarvan je zou willen dat iedereen het leest of voorleest. En ik hoop natuurlijk dat u dat na deze bespreking gaat doen, want het is een boek voor iedereen die geen kleuter meer is.

De duif Telemark moet voor zijn diploma duiken en een kruimel oppikken van een plek waar mensen zijn. Maar Telemark kan helemaal niet duiken…en hij is al bijna aan de beurt: nog 7 duiven voor hem. We leven mee in Telemarks gedachten: hoe hij het nooit goed kan zien – Schelemark noemen ze hem – hoe hij wel 3 keer tussen de mensen terecht kwam, hoe zijn leraren het met hem zacht en hard hebben geprobeerd…hij denkt aan zijn ouders, wegvliegen en dan klinkt voor hem: Op de plaats..klaar..af! Vanavond zal het voor hem geen feest zijn of toch? En zie: met uitschakeling van al zijn gedachten doet hij iets/niets en maakt hij de ultieme duik die wereldberoemd wordt, al blijft hij zeggen, dat hij echt niet kan duiken.

Dit boek heeft een aansprekend en herkenbaar thema: je angst overwinnen, een prestatie moeten leveren waartegen je opziet, faalangst. De duivenwereld is een prachtig decor: “verdoffer je” zegt zijn leraar. Ouders, ooms, tantes beuren Telemark op met duiventroost. De vormgeving is erg mooi: grote illustraties in zachte bruin-grijs-blauw tinten, waarin vage (oude) foto’s zijn verwerkt, paginagroot of in spreadvorm. De tekst in twee lettergroottes staat in of naast de tekeningen.

Dit prentenboek is wat mij betreft een prijs waard. Het is geschikt om (voor) te lezen, te herlezen en er over te praten.

Wilt u dit boek ook lezen? U vindt het bij de Bibliotheek Noord-Veluwe.

Adry Prade, domeinspecialist; de Bibliotheek Noord-Veluwe.

  • Schrijver: Edward van de Vendel
  • Titel: De duif die niet kon duiken
  • Uitgeverij: De Eenhoorn
  • Jaar van uitgave: 2011
  • Aantal pagina’s: 32