Wachtwoord vergeten?

Klik hier!

Biebtip 7

Gepubliceerd op: 21 februari 2013 00:45

Dit boek vertelt het levensverhaal van Douwe Albada, een jonge onderwijzer uit Gouda tijdens de Tweede Wereldoorlog. Als de Duitsers Nederland binnen vallen is hij eigenlijk niet van plan zich met de oorlog te bemoeien. Hier komt verandering in als een bevriende joodse familie vraagt hen te helpen. Zo raakt Douwe tegen wil en dank steeds meer betrokken bij illegale activiteiten. In 1942 wordt hij per vergissing opgepakt en komt in kamp Vught terecht.

Hier staan hem afschuwelijke ervaringen te wachten. Na een paar weken wordt Douwe uit het kamp gezet en vrij gelaten. Hij gaat terug naar huis en pakt zijn werk als onderwijzer weer op. Als hij op een dag moet vluchten, sluit hij zich aan bij de geallieerden. Na veel belevenissen wordt hij ingezet als leider van een verzetsgroep in de Biesbos. Daar maakt hij op een bijzondere manier kennis met Prins Bernard. Als de oorlog voorbij is gaat Douwe terug naar Gouda. Thuisgekomen ontdekt hij dat zijn ouders er niet meer wonen. Bij navraag hoort hij dat ze nog in leven zijn en bij familie in Leeuwarden verblijven. De joodse familie is op een dochter na omgekomen in een concentratiekamp.
Ik vond “Op weg naar de bevrijding” een erg boeiend boek. Het is een waar gebeurd verhaal en ook nog eens spannend geschreven. Het boek is geschikt voor jongeren vanaf 12 jaar die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.

Wil jij dit boek ook lezen? Je vindt het bij de Bibliotheek Noord-Veluwe !
Alie Smit, Medewerker klantcontacten

  • Schrijver: Bert Wiersema 
  • Titel: Op weg naar de bevrijding 
  • Uitgeverij: Columbus 
  • Jaar van uitgave: 2010
  • Oorspronkelijke uitgave: 1995, De Vuurbaak
  • Aantal pagina’s : 287