Woensdag 11 september is het servicepunt in Oldebroek gesloten in verband met de Schapenmarkt.

Biebtip 70

Gepubliceerd op: 29 maart 2013 10:09

In 1949 woont Julia met haar vijf jongere zusjes op het Brabantse platteland bij haar oma Momo. De Tweede Wereldoorlog is net voorbij. Ze zijn erg arm, lijden honger.

De moeder van het gezin is overleden, de vader is nooit teruggekeerd uit de oorlog. Grootmoeder Momo blijft zoeken naar haar zoon. Zo gaat ze steeds hoopvol naar het Rode Kruis om nieuws te krijgen en ze ontvangt brieven, waardoor de lezer meer te weten komt over de familiegeschiedenis. Het gezin is geëvacueerd vanuit Zeeland en een buitenbeentje in de nieuwe woonomgeving. De kinderen gaan niet naar school maar krijgen les van Momo. Gelukkig kan Julia het heel goed vinden met oma en is er een paard aan komen lopen: Bajaar (verbastering van het ros Beiaard, uit De Heemskinderen). Met dit paard zwerft Julia rond in de omgeving en deelt ze haar diepste gedachten. Ze ontmoet uiteindelijk Antonie, wordt verliefd en durft voorzichtig na te denken over een nieuw en ander leven.

Ik vind dit een poëtisch en mooi geschreven boek. De verhaallijn is niet direct; veel blijft onuitgesproken, is symbolisch of moet je tussen de regels door lezen. Het boek heeft veel emotionele lading, zowel in de relatie tussen Julia, oma en de zusjes, als de diep gevoelde liefde voor een paard.

Kortom: “Bajaar” is een leeftijdsloos verhaal voor fijnproevers, een juweeltje. Volwassenen doen zichzelf tekort als ze “Bajaar” niet lezen, omdat het een jeugdboek is.

Schrijfster Martha Heesen zegt zelf over dit boek: “het gaat over wat oorlog doet en aanricht, over verlies, gemis, hoop. Maar ook over doorgaan met je leven en over herinnering en troost van dieren.” Ze ziet dit boek als grensgeval van jeugd naar volwassenheid.

“Wilt u dit boek ook lezen? U vindt het bij de Bibliotheek Noord-Veluwe!”  

R van Lierop, domeinspecialist Bibliotheek Noord-Veluwe

Schrijver: Heesen, Martha

  • Titel: Bajaar
  • Uitgeverij: Querido
  • Jaar van uitgave: 2011
  • Aantal pagina’s: 124