Wachtwoord vergeten?

Klik hier!

Biebtip 75

Gepubliceerd op: 5 april 2013 04:00

Het boek, waarop ik deze keer uw aandacht wil vestigen, is het prentenboek “De paraplu” van Ingrid en Dieter Schubert. Het is verschenen bij hun 30-jarig jubileum als prentenboekenmakersechtpaar.

Van “De paraplu” genoten ca. 300 kinderen van de groepen 1 en 2 tijdens hun bezoek aan de bibliotheek in de Kinderboekenweek. Het verhaal sluit n.l. perfect aan bij het thema van de Kinderboekenweek 2012 “Hallo wereld!”.

Een klein zwart hondje ziet een paraplu tegen een boom staan, hij vouwt hem open en de (herfst)wind neemt hem mee: door de bladerenregen tot boven de wolken, over de savanne en de woestijn tot hij in de kolkende zee stort en de paraplu zijn boot wordt. Een walvis spuit hem op een tropisch eiland, hij zwaait over de jungle aan een liaan en de pelikaan brengt hem tot op een ijsberg in het poolgebied. De paraplu wordt zijn snowboard en de sneeuwstorm brengt hem terug. Zijn paraplu wordt een parachute totdat hij weer thuis is. Hij zet de paraplu tegen de boom en het kleine zwarte poesje, dat op de eerste bladzijde al van een afstand toekijkt, gaat er direct op af.

In dit prentenboek vertellen de platen het verhaal, er is geen woord tekst. In 19 spreads (dubbele bladzijden) reis je de hele wereld over. Het zijn stuk voor stuk kleine levensechte schilderijtjes.  Het kleurgebruik is aangepast aan het gebied waar de paraplu zich bevindt. Maar ook de gemoedstoestand van het hondje wordt steeds  haarfijn weergegeven.

Dit prentenboek is een lust voor het oog is en daagt kinderen uit om er hun eigen beleving van het verhaal bij te vertellen. Het kreeg in oktober 2010 terecht de “Pluim van de maand”.

Adry Prade, domeinspecialist

Wilt u dit boek ook lezen? U vindt het bij de Bibliotheek Noord-Veluwe!

  • Schrijver: Ingrid en Dieter Schubert
  • Titel: De paraplu
  • Uitgeverij: Lemniscaat
  • Jaar van uitgave: 2010
  • Aantal pagina’s: 36