Wachtwoord vergeten?

Klik hier!

Biebtip 83

Gepubliceerd op: 5 april 2013 08:30

Richard Hammond is één van de presentatoren van Top Gear en van andere tv-programma’s. Hij beschrijft in “Knal! Boem!” allerlei experimenten, die je zelf thuis kunt uitproberen.

Heb jij je ooit afgevraagd wat er gebeurt als je een stuk zeep in de magnetron stopt? Je maakt er zeepmonsters mee. Wil je weten hoe, lees dan het hoofdstuk “Jakkes, vies!” Behalve over zeepmonsters gaat dit hoofdstuk ook over het maken van slijm met maïzena en over het maken van een blubbervulkaan met gelatine. Bij iedere proef wordt ook uitleg gegeven hoe het werkt.

In het hoofdstuk “Onvoorstelbaar maar waar” staat een Waterstunt die ik zeker een keer ga uitproberen. Wat je hiervoor nodig hebt is een plastic flesje met water, met de dop er stevig op. Op de fles plak je een briefje met de tekst “maak mij niet open”. Daarna prik je met een punaise heel veel kleine gaatjes in de fles. De fles gaat niet lekken. Totdat iemand te nieuwsgierig wordt en de fles open maakt. Het water stroomt er dan langs alle gaatjes uit. Doe deze truc wel buiten! Dit experiment gaat over de onzichtbare kracht van  luchtdruk, die het water in de fles houdt zolang er geen lucht in de fles kan komen.

In het boek staan experimenten en weetjes over o.a. elektriciteit, geluid en water, met veel kleurenfoto’s en tekeningen. Het boek is geschikt voor 10 – 12 jarigen.

Wil jij dit boek ook lezen? Je vindt het bij de Bibliotheek Noord-Veluwe!

Diana Pater, strategisch beleidsmedewerker

  • Schrijver: Richard Hammond
  • Titel: Knal! Boem! : explosieve experimenten
  • Uitgeverij: Lannoo
  • Jaar van uitgave: 2010
  • Aantal pagina’s: 93