Wachtwoord vergeten?

Klik hier!

Biebtip 93

Gepubliceerd op: 13 juni 2013 15:45

“De Buurman” is een postuum verschenen roman van de auteur J.J. Voskuil, die zijn grootste faam verwierf met de zevendelige serie “Het Bureau”. Het werk van Voskuil bevat veel elementen uit het persoonlijke leven van hem en zijn vrouw Nicolien, zoals het niet willen bezitten van een auto, het hebben van katten en het wonen in een grachtenpand in Amsterdam.

De roman “De Buurman” gaat over de ontwikkeling van de vriendschap tussen Maarten en Nicolien Koning met hun twee homoseksuele buren Petrus en Peer. Petrus is een stugge, om niet te zeggen knorrige man van middelbare leeftijd en Peer is een jongensachtige dertiger.

Nicolien begroet hun komst uitbundig omdat homoseksuelen volgens haar underdogs zijn. Beide mannen kunnen om die reden op haar onvoorwaardelijke sympathie rekenen. Dit in tegenstelling tot Maarten, die al na enkele ontmoetingen tot de conclusie komt dat hun nieuwe buren intellectueel volstrekt oninteressant zijn.

Toch ontstaat er een intensief contact met de twee buurmannen. Ze passen op elkaars huisdieren en gaan over en weer bij elkaar op bezoek. Maar op enig moment is er een omslag en de band van Maarten en Nicolien met Peer en Petrus wordt steeds grimmiger.

“De buurman” is bovenal een poging van Voskuil om zijn vrouw te begrijpen in haar onvoorwaardelijke steun voor de “underdogs”.

“Binnen de huid”, het meest persoonlijke boek van de in 2008 overleden auteur, werd door zijn weduwe in 2009 vrijgegeven voor publicatie. Zij twijfelde langer over “de Buurman”, maar stemde tenslotte toch in met de uitgave.

Daar ben ik blij mee, want deze nieuwe Voskuil is een weergaloze roman, met een ontluisterend slot. Een roman die doet terugverlangen naar de dagen van opwinding als er weer een nieuw deel van “Het Bureau” was verschenen.

Wilt u dit boek ook lezen? U vindt het bij de Bibliotheek Noord-Veluwe!

Margriet Gregoire, Medewerker klantcontacten

  • Schrijver: J.J. Voskuil
  • Titel: De buurman
  • Uitgeverij: Van Oorschot
  • Jaar van uitgave: 2012
  • Aantal pagina’s: 304