Wachtwoord vergeten?

Klik hier!

Biebtip 96

Gepubliceerd op: 28 augustus 2013 15:16

Het duurt nog een paar jaar, voordat mijn kleindochter de leeftijd heeft, dat ik haar kan gaan voorlezen uit “De grote Robin”, de heerlijke voorleesbundel van Sjoerd Kuyper, maar ik kan er bijna niet op wachten.

Robin is een dromerige kleuter die samen met zijn knuffelvarken Knor elke dag de allergrootste avonturen beleeft. Op school, in de sneeuw, aan het strand, thuis op de bank met zijn babyzusje Suze en als de stoere ridder Validon. In deze voorleesbundel zijn drie bekroonde Robinboeken opgenomen: Robin en Suze, Robin en God en Robin is verliefd.

Met veel dialoog en eenvoudig taalgebruik worden de gevoelens van Robin goed neergezet. En ondanks de soms wat zware thema’s zijn de verhalen grappig en licht van toon; ze zijn gebaseerd op jeugdherinneringen van de auteur.

Ergens las ik dat Sjoerd Kuyper schrijft alsof hij schildert. Je moet lezen met je ogen half dicht, want een verblindend gouden licht van hooi en zomer straalt je van tussen de regels tegemoet. Het is die sfeer, waar je gelukkig van wordt. De illustraties in deze uitgave zijn van Marije Tolman en sluiten daar prachtig bij aan.

Soms zijn de verhaaltjes ontroerend, soms grappig, maar altijd lijken ze rechtstreeks uit de belevingswereld van een kleuter te komen. Ze zijn een feest van herkenning, zowel voor de voorlezer als de kleine toehoorder vanaf ongeveer 4 jaar.

In 2013 is De grote Robin ook als luisterboek verschenen. Op 6 cd’s leest Sjoerd Kuyper zelf zijn Robinverhalen voor.

Wilt u dit boek ook lezen? U vindt het bij de Bibliotheek Noord-Veluwe!

Ans Vedder, PR-medewerker

  • Schrijver: Sjoerd Kuyper
  • Titel: De grote Robin
  • Uitgever: Lemniscaat
  • Jaar van uitgave: 1996
  • Aantal pagina’s: 225