Wachtwoord vergeten?

Klik hier!

Druk bezochte lezing over de Hanze

Gepubliceerd op: 25 oktober 2023 10:40

De lezing van Arnout van Cruyningen in Hattem over het Hanzeverbond trok heel veel belangstellenden. Arnout van Cruyningen heeft veel kennis van zaken over het Hanzeverbond. Hij is de auteur van het boek De Hanze: de eerste Europese handelsmacht.

De lezing, door Heemkunde Hattem en de Bibliotheek Noord-Veluwe georganiseerd, trok bijna 50 belangstellenden. De geschiedenis van de Hanze is een zeer fascinerend verhaal over een internationaal samenwerkingsverband van kooplieden om hun onderlinge handel te faciliteren.

Als het over de Hanzesteden gaat, denkt men meestal aan de Nederlandse steden Zutphen, Hattem, Elburg, Deventer, Doesburg en Kampen. Maar het Hanzeverbond strekte zich uit over een gebied dat zeven huidige Europese landen omvat, van Nederland tot aan Estland.

De naam Hanze/Hansa stond voor een sterk merk. Daardoor werd de naam voor diverse producten en maatschappijen gebruikt. Van Hansaplast pleisters tot luchtvaartmaatschappij Luft Hansa.

Jaarlijks wordt er een internationale Hanzedag georganiseerd door een van de Hanzesteden. 2023 is uitgeroepen tot Hanzejaar vanwege de viering van het 800-jarig gedachtegoed van de Hanze.